Reacties van eerdere winnaars op het winnen van een LVK

Het LVK bepaalt jaarlijks welke schlager Limburg zingt tijdens de carnavalsdagen en de laatste weken voor de vastelaovend. De finale-avond, het hoogtepunt van het LVK, vindt in 2019 voor het eerst plaats in Maas­tricht, in MECC Maastricht. De organisatoren komen echter uit Gulpen en Margraten: de carnavalsverenigin­gen De Gaar­ekiekers en De Rieste. Wij vroegen eerdere LVK-winnaars wat hun overwinning heeft betekend.

Frans Croonenberg: “25 januari 2002 staat voor altijd in mijn geheugen ge­grift. Er gaat geen week voorbij of ik wordt eraan herinnerd. Er zijn mensen die vragen of ik dat niet moe word. Wat dit liedje me gebracht heeft en nog steeds brengt – en dan denk ik echt niet aan geld – is onvergetelijk. Ik had het geluk dat Anneke Berkhout uit Aus­tralië die avond in Grubben­vorst dit moment meemaakte. Zij verzorgde op het Holland Festi­val in Melbourne het artiesten programma. Zodoende ben ik vervolgens vijf keer ‘Down Under’ geweest. En dan mag ik natuurlijk ons prachtige Limburg niet verge­ten. Tenslotte zing ik ‘Wie d’r Herrgot Limburg hat ge­maak’.”

Bert Salden: “18 november 1976 was de finale-avond van het eerste LVK, in De Hanenhof in Geleen. Een groot orkest begeleidde zanger Jean Innemee, het arrangement was van Conny Peters. Weinigen zagen iets in deze nieuwe liedjeswedstrijd, waaraan ook onder andere Ben Erkens, Guus Steinen en Koos Snijders meededen. Er ware  drie jury’s, bestaande uit luisteraars naar ziekenomroepen, 11 deskundigen en de bezoekers van de finale-avond. Voorrondes waren er nog niet. “Vaan Eijsde tot de Mookerhei”, waarvoor ik de tekst schre­ef, was een unanieme winnaar, die nog steeds wordt gezongen. Maar veel mooier vind ik dat dit prille initiatief, het LVK, nog steeds bestaat en is uitge­roeid tot een jaarlijkse prachtige manifestatie.”

Jan Ridderbeekx: “’t woor ein geweldige ervaring om ’t LVK te winne, en bén d’r nog ummer bliej mit dat t mich gelök is.”

Niek van Duo Spik en Span: “Wat ons vooral bij staat zijn be­paalde momenten op die avonden: de wandeling door de zaal met het garderegiment in Kerkrade, het luiden  van de kerkklokken na de winst met Kampioene van de Nach, de verbaasdheid en het ongeloof in Kes­sel. Die momenten zal ik van mijn leven niet verge­ten.”

Maurice Pluijmakers namens De Geliënde: “De ultieme droom van elke artiest, tekstdichter of componist die actief aan de slag is met Limburgse vastelaovesleed­jes!”

Guus Steinen: “Ik heb persoonlijk het winnen van het LVK met ‘Dat zit bie os in de femilie’ beschouwd als een kroon op het werk dat ik in de loop der jaren verricht heb voor wat betreft het schrijven van lied­jes. Het maken van een liedje is bij mij een proces waarbij ik het resultaat niet uit de mouw schud, maar waar ik ontzettend veel tijd aan besteed. Ik ben dan ook eigenlijk geen ‑ zoals dat formeel heet ‑ tekst schrijver en componist, maar meer een ‘tekst‑­peute­raar’ en ‘melodieën‑bedenker’. En daar doe ik net zo lang over tot ik tevreden ben.

Ben Erkens: “Winnaar zijn van het LVK is een overwel­digende, blije en gelukzalige belevenis. In mijn geval iedere keer weer opnieuw, want dit heb ik tot op he­den, als (mede)‑auteur en zanger, vijf maal in mijn leven mogen meemaken. Daar ben ik dankbaar voor en in alle eerlijkheid, ook wel een beetje trots op.”

Eén antwoord op “Reacties van eerdere winnaars op het winnen van een LVK”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.